FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Kinderen pinnen meer en onveiliger

7 januari 2019

Meer kinderen pinnen zelfstandig dan vijf jaar geleden, maar ze gaan ook minder veilig om met hun pincode. Uit het Kinderonderzoek 2018 van het Nibud blijkt ook dat ouders weinig zicht hebben op het pingedrag van hun kinderen.
Het percentage kinderen vanaf 10 jaar dat zelfstandig pint, is in vijf jaar tijd gestegen van 17 naar 31 procent. Tegelijk is het percentage dat de pincode uit het hoofd kent met 16 procent gedaald. Ouders weten bovendien minder zeker of hun kind veilig pint. In 2013 wist nog 90 procent van hen dat niemand kon meekijken als hun kind pinde, nu is dat 72 procent. Het Nibud vindt dit zorgwekkend omdat veilig met geld kunnen omgaan volgens de budgetorganisatie een vereiste is voor het voorkomen van financi├źle problemen.
Van de kinderen van 10 jaar en ouder heeft drie kwart een bankrekening. Bijna de helft van hen heeft geen pinpas, van de andere helft heeft bijna 40 procent de pas geactiveerd. Slechts 16 procent van de ouders kijkt samen met hun kind naar bij- en afschrijvingen. Bij kinderen van 10 jaar en ouder is dat meer: bijna een kwart. Slechts 9 procent van de 10-plussers houdt uit zichzelf de afschrijvingen in de gaten.
In het Kinderonderzoek ziet het Nibud dat kinderen van ouders die sparen belangrijk vinden vaker sparen dan kinderen met ouders die dat niet belangrijk vinden (62 tegen 52 procent). Kinderen die wel eens betaalde klusjes doen, maken vaker een spaarplan. Ruim een kwart van de ouders heeft nog nooit over het maken van een spaarplan nagedacht, vijf jaar geleden was dat nog een vijfde.