FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Kwart huishoudens kent recht op toeslagen niet

19 april 2019

Ruim een kwart (27 procent) van de huishoudens weet niet of ze recht hebben op (fiscale) tegemoetkomingen zoals toeslagen. Van de huishoudens met een laag inkomen weet 1 op de 6 dit niet. Dat blijkt uit onderzoek van budgetinstituut Nibud.

Huishoudens met een wisselend inkomen weten minder goed dan huishoudens met een vast inkomen of ze er recht op hebben. Huishoudens die wel weten of ze in aanmerking komen voor tegemoetkomingen, komen makkelijker rond. Het Nibud vindt dat de samenleving veel meer rekening moet houden met huishoudens met wisselende inkomsten.
Er zijn inmiddels twee miljoen flexwerkers tussen de 25 en 65 jaar. Het Nibud ziet dat zij moeilijker rondkomen, minder sparen en minder vaak dan werkenden met een vast inkomen geld opzij zetten voor hun pensioen.
1 op de 6 huishoudens met een laag inkomen en 1 op de 4 huishoudens met een middeninkomen weten niet of ze recht hebben op toeslagen. Van de werkenden met wisselende inkomsten maakt 34 procent geen gebruik van tegemoetkomingen. Het Nibud vermoedt dat veel van hen onnodig geld laten liggen.
Het Nibud ziet dat het percentage huishoudens dat moeite heeft met rondkomen weer op hetzelfde niveau is als voor de economische crisis. Net als in 2009 zegt nu 38 procent van de huishoudens moeite met rondkomen te hebben.