FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Plan om pensioen op te nemen voor aflossen hypotheek

4 februari 2019
Mensen moeten de mogelijkheid krijgen hun pensioen op te nemen om bijvoorbeeld de hypotheekschuld af te lossen. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken wil eind dit jaar een wetsvoorstel daartoe indienen.
Door met pensioengeld de hypotheek te verlagen, gaan de maandlasten omlaag. Zo besparen gepensioneerden op de te betalen hypotheekrente, zonder dat de financi├źle situatie aangetast wordt.

Hoewel er nog steeds geen pensioenakkoord is, wil het kabinet zelf doorgaan met de vernieuwing van het pensioenstelsel. Een van die punten is meer keuzemogelijkheden met het pensioen. Daarom gaat onderzocht worden of het mogelijk is om een deel van het pensioenvermogen op te nemen op het moment dat iemand met pensioen gaat. Om te voorkomen dat mensen financieel in de knoop raken, wordt er wel een grens ingesteld van
Naast een flexibeler pensioen wil minister Koolmees ook onderzoeken of de koppeling tussen de AOW-leeftijd en de levensverwachting anders moet. Nu is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting: elk jaar dat we langer leven, moeten we een jaar langer werken. Vooral voor mensen met een zwaar beroep gaat dat te hard, vinden de vakbonden. Het onderzoek dat Koolmees nu laat uitvoeren is dan ook een handreiking naar de bonden.