FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

‘Banken doen te weinig bij restschuld’

11 april 2014

Banken werken nog altijd maar zeer beperkt mee aan het meefinancieren van de schulden die overblijven als mensen hun huis met verlies moeten verkopen.

Makelaarsorganisatie NVM en de Consumentenbond hebben daarom hypotheekverstrekkers opnieuw opgeroepen hier verandering in te brengen, om zo de woningmarkt te stimuleren en huiseigenaren niet te duperen.„Banken hadden toegezegd meer maatwerk te gaan leveren, maar makelaars merken hier nog altijd weinig van”, aldus NVM-voorzitter Ger Hukker. „Er zijn nog steeds veel mensen die wel willen verhuizen, maar die dit niet kunnen omdat ze kampen met een huis dat onder water staat en ze hun financiering niet rond kunnen krijgen.”

„Een reeks banken financiert restschulden per definitie niet en banken die het wel doen, zijn bij lange na niet royaal genoeg”, zegt de Consumentenbond. Volgens de bond geven banken ook vaak geen toestemming om een huis met een restschuld te verkopen. „Die geven ze in dit soort gevallen vaak alleen als je echt moet verhuizen. Bijvoorbeeld omdat je een baan krijgt aan de andere kant van het land. Met deze starre houding gooien de banken de woningmarkt op slot en duperen ze duizenden mensen.”