FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

‘Geen hogere rente in krimpgebieden’

17 oktober 2013

ING en ABN Amro zijn niet van plan een hogere hypotheekrente te gaan rekenen aan klanten die een huis kopen in een gebied waar de woningmarkt stroef loopt.

Makelaarsvereniging NVM stelde onlangs dat er plannen zouden zijn om de hypotheekrente te verhogen voor krimpgebieden. Geldgevers zouden daarom in krimpgebieden meer maatwerk moeten leveren. ING zegt die oproep niet te begrijpen. “Aan maatwerk zitten ook grenzen, die worden voorgeschreven door de regelgeving. Wij herkennen niet dat het op het platteland moeilijker is om aan een hypotheek te komen dan in de grote steden. Daarnaast doen wij niet aan prijsdifferentiatie en dat gaan we niet doen ook.”

ABN Amro laat eenzelfde geluid horen: “Wij zijn net als alle geldverstrekkers gebonden aan de CHF-gedragscode. Het blijft onduidelijk op welk maatwerk de NVM doelt. En wij blijven voor alle gebieden dezelfde hypotheekrente hanteren.” Bij marktleider Rabobank mogen de lokale kantoren elk hun eigen rente bepalen. In theorie zou daar dus differentiatie naar locatie mogelijk zijn.