FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

‘Jarenlang te veel boeterente berekend bij oversluiten’

13 september 2016

Volgens claimorganisatie Oversluitclaim hebben banken jarenlang te veel boeterente gerekend bij het oversluiten van een hypotheek. Hypotheekklanten zouden gemiddeld 3.447 euro te veel boeterente hebben betaald.

Als een klant met een hypotheek overstapt naar een andere aanbieder mag de bank verloren hypotheekrente in rekening brengen. Volgens Oversluitclaim lag de boete echter hoger en hebben klanten gemiddeld 15 procent te veel betaald. Niet alleen de overstappers zijn op die manier benadeeld, maar ook de niet-overstappers. Zij hadden naar een gunstigere geldverstrekker kunnen gaan als de boet niet zo hoog was.

De stichting start een juridische procedure tegen banken en roept woningbezitters met een hypotheek die hun schade vergoed willen zien op om zich achter de claim te scharen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt in een reactie op de aangekondigde procedure dat het aan banken zelf is om het boetebedrag te berekenen bij het oversluiten van een hypotheek. Toezichthouder AFM brengt momenteel in kaart hoe banken de vergoeding berekenen.