FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

1 op 7 heeft praktisch geen spaargeld

28 januari 2020

Een op de zeven Nederlanders heeft nauwelijks spaargeld achter de hand. Ze kunnen volgens De Nederlandsche Bank (DNB) maximaal 2.000 euro bij elkaar brengen, bij financiële tegenslag. Dat is veel minder dan budgetinstituut Nibud adviseert.
DNB waarschuwt dat een deel van de Nederlandse gezinnen niet weerbaar is tegen financiële tegenspoed. Om financiele tegenslag op te vangen, moet deze financieel kwetsbare groep zich soms in de schulden steken, bijvoorbeeld door rood te staan op hun betaalrekening, een creditcard aan te spreken of elders geld te lenen. De helft van die groep is zelfs niet in staat om 500 euro bijeen te brengen. Het gaat dan met name om huurders, alleenstaanden met kinderen en mensen die al rood staan op hun betaalrekening.
Nibud adviseert dat een alleenstaande in een huurhuis minimaal 5000 euro achter de hand moet houden. Gezinnen met kinderen in een koophuis, met een auto zouden er goed aan doen minstens 10.000 euro spaargeld te hebben. Het Nibud adviseert maandelijks 10 procent van het netto inkomen te sparen.