FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

1 op de 3 Nederlanders kiest te dure autopolis

1 april 2016

Een derde van de Nederlanders kiest bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering voor een te hoge dekking. Zij betalen meer premie dan nodig. In totaal is de helft van de Nederlanders oververzekerd.

Dit blijkt uit het GfK onderzoek ‘TOF Tracker’, een onderzoek waarin ieder kwartaal de productie van particuliere financiële producten in kaart wordt gebracht. Oververzekering ontstaat enerzijds doordat mensen bij het afsluiten van een nieuwe verzekering voor een te hoge dekking kiezen, anderzijds doordat mensen niet omkijken naar hun autoverzekering. Niet iedereen beseft voldoende dat door hoge afschrijvingskosten de auto snel in waarde daalt, waardoor al na enkele jaren sprake kan zijn van oververzekering.

Hoe hoger de cataloguswaarde, hoe hoger het aandeel oververzekerden. Auto’s met een waarde van 25.000 euro of meer zijn in 38% van de gevallen oververzekerd. Bij auto’s met een waarde tussen de 15.000 en 25.000 euro is dit 33% en bij auto’s tot 15.000 euro is 27% oververzekerd. De cijfers verschillen per leeftijdsgroep. Onder 65-plussers is slechts een kwart oververzekerd, onder 35 tot 50 jarigen 37%. Ook bij opleidingsniveau zijn de verschillen groot. Zo heeft 39% van de laagopgeleiden een te hoge dekking terwijl dit onder hoogopgeleiden in 27% van de gevallen is.