FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Aanbieder mag geen geld betalen aan klant van adviseur

7 januari 2014

Een aanbieder mag geen geldbedrag overmaken aan een klant van een financieel adviseur voor het afsluiten van een product dat onder het provisieverbod valt.

Producten zoals een pensioenverzekering, hypotheek of overlijdensrisicoverzekering vallen onder het provisieverbod. Dat houdt in dat de aanbieder van het product de adviseur niet mag betalen voor advies en/of bemiddeling. Maar een aanbieder mag ook niet in plaats daarvan de klant betalen voor het afsluiten van een product. Vaak gebruikt de klant dit geld om de advieskosten van de financieel adviseur te betalen. De aanbieder betaalt dan eigenlijk indirect de adviseur.

Dit is niet toegestaan, omdat deze betaling in strijd is met het doel en de strekking van het provisieverbod. Het wordt voor de adviseur namelijk gemakkelijker om zijn dienstverlening te verkopen aan de klant, als de klant met het geldbedrag zijn advieskosten kan/zal betalen. De adviseur zal sneller het product van de aanbieder die het geldbedrag verstrekt adviseren. Dit kan sturing in het adviesproces opleveren. Deze betalingswijze komt dicht bij de oude praktijk van provisiebetaling, waarin de aanbieder de adviseur betaalde voor het afsluiten van een product.