FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

ABN verwacht economische groei in 2015

17 januari 2014

Het economisch bureau van ABN Amro voorspelt dat in 2015 alle sectoren van het Nederlandse bedrijfsleven weer groei gaan vertonen.

De basis van het vertrouwen van het bedrijfsleven en de consument komt volgens ABN-econoom Jacques van de Wal langzaam terug. ,,De scherpe kantjes van de eurocrisis zijn eraf.” Dit jaar moet een aantal belangrijke branches nog steeds rekening houden met krimp. De hoeveelheid verkochte goederen in de detailhandel loopt naar verwachting met 2 procent terug. Voor de bouw voorziet ABN een terugval van 1 procent, het derde jaar van krimp op rij.

In een aantal sectoren, waaronder de agrarische sector, de industrie, transport & logistiek en de autobranche, komen dit jaar al uit van zwarte cijfers, denkt ABN Amro. De export is dit jaar en volgend jaar de drijvende kracht achter de economie. ,Maar vanwege het verbeterende economisch klimaat zal de groei van de investeringen flink toenemen. En de consument gaat in 2015 voorzichtig weer meer besteden. Ook de werkloosheid zal in 2015 weer wat gaan afnemen”, vertelt Van de Wal. Alleen de sterk van de overheid afhankelijke zorg en het onderwijs komen in 2015 uit op een nulgroei.