FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Aflossen hypotheek met schenking moet makkelijker

12 september 2013

Het CDA heeft een wetsvoorstel ingediend om het makkelijker te maken om een schenking te doen aan een familielid om een hypotheek af te lossen of een restschuld te voldoen die overblijft na de verkoop van een woning.
De verwachting is dat het kabinet op Prinsjesdag gaat voorstellen dat het voor ouders mogelijk moet zijn om volgend jaar 100.000 euro belastingvrij schenken. Dat geld moet dan wel in een eigen koopwoning worden gestoken. De maatregel moet helpen de hoge schuldenberg in Nederland terug te brengen, waar vanuit Brussel kritiek op is gekomen. Het voorstel van het CDA is iets anders opgezet, maar heeft wel hetzelfde doel.
In het voorstel van het CDA mag een ouder een belastingvrije schenking aan zijn kinderen over vier jaar uitspreiden. Nu kan dit alleen in een keer, met een bedrag van 51.000 euro. In andere gevallen geldt een belastingtarief van 40 procent. “Maar niet iedereen kan zijn kinderen in één keer een fors bedrag schenken”, aldus Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Het CDA wil ook een extra laag belastingtarief voor grootouders of derden instellen die maximaal 51.000 euro schenken. Ook zij mogen de schenking over vier jaar spreiden. Daarnaast moet de leeftijdsgrens voor de ontvangende partij worden opgetrokken naar 45 jaar. Tot nu toe mag een eenmalige schenking alleen worden gericht aan de leeftijdsgroep van 18 tot 40 jaar.