FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

AFM geeft vijf beleggingstips

9 december 2013

De Auroriteit Financiele Markten heeft vijf tips opgesteld voor mensen die (willen) beleggen. De belangrijkste boodschap is: gouden bergen bestaan niet. Hier volgen de vijf tips.

  1. Een AFM-vergunning of een goedgekeurd prospectus is geen keurmerk. Sommige beleggers gaan ervan uit dat een vergunning van de AFM of een prospectus die door de AFM is goedgekeurd iets over de belegging zelf en dat het een keurmerk is dat de belegging dus veilig is. Dat is onterecht. De AFM mag het prospectus alleen controleren op volledigheid, begrijpelijkheid en consistentie. De AFM kan geen oordeel geven over de aanbieding zelf en controleert dus niet of de beloofde rendementen juist zijn en of de belegging veilig is.
  2. Een belegging boven de 100.000 euro? Geen toezicht AFM. De grens die bepaalt of aanbieders wel of geen vergunning van de AFM moeten hebben om actief te mogen zijn, is in 2012 verhoogd van 50.000 euro naar 100.000 euro per beleggingsproduct. Aanbieders hoeven boven dat bedrag geen vergunning te hebben en geen goedgekeurd prospectus te publiceren.
  3. Let op kosten beleggingsfondsen. Beleggen in beleggingsfondsen is niet gratis. De kosten van beleggingsfondsen worden uit het fondsvermogen betaald en hebben dus direct invloed op het rendement. De kosten staan vermeld in de essentiële beleggersinformatie (EBI). Transactiekosten in fondsen worden niet in de EBI genoemd. Maar deze kunnen wel hoog zijn.
  4. Pas op voor boilerrooms. Boilerrooms zijn frauduleuze organisaties, die met behulp van gehaaide verkopers bellen naar potentiële beleggers om nepaandelen te verkopen, waarmee je grote winsten zou behalen. Ze zeggen dat je meteen moet beslissen, want anders zijn de aandelen al verkocht. Ga er nooit op in. Check altijd op de AFM website of een aanbieder een vergunning heeft of op de waarschuwingslijst staat.
  5. Turbo’s, speeders of sprinters? Er valt ook veel geld te verliezen. Turbo’s, speeders en sprinters zijn hefboomproducten. U investeert dan een klein deel en leent de rest van de bank. Hoe hoger de hefboom, hoe meer geld u kunt verdienen. Maar ook hoe groter de verliezen kunnen zijn. Soms kunt u zelfs meer verliezen dan de investering en met een schuld achterblijven.