FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

AFM: Voorzichtig met maximale hypotheek

11 juli 2016

Nu de huizenprijzen weer stijgen, moeten huizenkopers voorzichtig zijn met het afsluiten van een maximale hypotheek. Die waarschuwing komt van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Uit de laatste cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM), blijkt dat de huizenprijzen in Nederland stijgen. Zo is in vergelijking met één jaar geleden de woningprijs met 5,6% gestegen. In de Randstad stijgen de prijzen zelfs explosief. Stijgende prijzen leiden tot hogere hypotheken. Meer huishoudens zullen overwegen een maximale hypotheek af te sluiten.

Aan de hand van wettelijke leennormen wordt bepaald hoeveel een huishouden maximaal kan lenen. Maar het afsluiten van een maximale hypotheek kan risicovol zijn voor bepaalde huishoudens, volgens de AFM. Vooral huishoudens met een modaal inkomen (eenverdieners met meer dan twee kinderen) moeten voorzichtig zijn. Zij kunnen onvoldoende overhouden voor de minimale uitgaven. Verder is de renteontwikkeling van belang. Als huishoudens die nu een lage rente krijgen na hun rentevaste periode de rente zien stijgen, worden zij plotseling geconfronteerd met een forse stijging van de maandlasten.