FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

AFM waarschuwt voor obligaties

27 augustus 2013

Beleggen gaat niet zonder risico’s. Dat geldt ook voor beleggen in obligaties. Deze waardepapieren zijn vaak minder risicovol dan aandelen. Maar sommige obligaties zijn risicovoller dan u zou vermoeden. En daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) terecht.

Steeds vaker worden beleggers en particulieren benaderd voor allerhande investeringen in obligaties met grote risico’s. Daarbij kan het gaan om obligaties in vastgoed, zonnepanelen, boskavels, landbouwgrond, aandelen of midden- en kleinbedrijf (MKB). De opbrengsten van deze beleggingen worden gebruikt om de obligaties af te lossen. Vaak hebben de uitgevers van de obligaties weinig eigen vermogen. Hierdoor lopen beleggers een groter risico om bij een faillissement hun geld kwijt te raken.

Overweegt u te beleggen in obligaties? Let dan op de volgende zaken:

Sommige aanbieders van obligaties hebben een prospectus dat is goedgekeurd door de AFM. Een goedgekeurd prospectus biedt echter geen volledige zekerheid en zegt niets over de betrouwbaarheid van een aanbieder. Ook is het geen garantie dat de beloofde rendementen daadwerkelijk worden behaald.