FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Assurantiebelasting geldt ook voor pechpas

13 november 2013

Een pechpashouder moet over de pechpas assurantiebelasting betalen omdat er sprake is van een schadeverzekering. Dat stelt advocaat-generaal Peter Wattel in zijn advies aan de Hoge Raad.

Wattel wijkt in zijn advies af van een eerder oordeel van de belastingrechter in Den Bosch. Die stelde in hoger beroep dat de uitgever van een pechpas geen assurantiebelasting hoeft te rekenen over de vergoedingen die hij voor de pechpas in rekening brengt omdat van een schadeverzekering geen sprake zou zijn.

Volgens Wattel is de betreffende pechpas, die een jaar lang recht geeft op kosteloze reparatie bij pech onderweg of gratis vervoer van de pashouder en zijn fiets, rolstoel of scooter als reparatie onderweg niet mogelijk is, wel degelijk een schadeverzekering als bedoeld in de Wet belastingen van rechtsverkeer. Hij meent dat het begrip schadeverzekering in Den Bosch te nauw is uitgelegd. Verder geldt volgens hem dat altijd assurantiebelasting moet worden betaald op een schadeverzekering, tenzij de wetgever een uitzondering heeft gemaakt.