FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Banken traag met afhandelen hypotheek

30 juni 2016

De doorlooptijden bij hypotheekverstrekkers lopen op en daardoor komen consumenten steeds vaker in de problemen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond en Advieskeuze.nl.

Hypotheekadviseurs die voor hun klanten de hypotheek aanvragen bij die hypotheekbanken merken de vertraging. Van de 100 ondervraagde adviseurs zien 82 de doorlooptijden oplopen en 42 zeggen dat consumenten daardoor steeds vaker in de problemen raken. Volgens 21 adviseurs is het bij een kwart tot de helft van de hypotheekaanvragers spannend of de hypotheek op tijd rondkomt. De ondervraagde adviseurs denken dat de vertraging met name komt door de onderbezetting bij de hypotheekverstrekkers en onvoldoende deskundig personeel. Verder zien adviseurs als oorzaken: de drukte op de huizenmarkt; de invoering van de Europese Hypotheekregels per 1 juli 2016; strengere verstrekkingsnormen van geldverstrekkers; en het onvolledig aanleveren van de benodigde documenten door consumenten.
De Consumentenbond adviseert huizenkopers om in het koopcontract een ruime termijn af te spreken voor het afhandelen van al het papierwerk.