FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Bankierseed verhoogt vertrouwen in financiële sector niet

30 april 2014

Het vertrouwen in de financiële sector is gemiddeld tot laag. Een verplichte bankierseed voor alle bankmedewerkers zal dat vertrouwen echter niet significant opkrikken. Dat zeggen Tom Loonen van de Vrije Universiteit en Mark Rutgers van de Universiteit van Amsterdam.

Beleidsbepalers en toezichthouders van financiële instellingen moeten sinds begin vorig jaar een eed afleggen waarin onder meer staat dat ze hun functie integer en zorgvuldig zullen uitvoeren en ze hierbij het klantbelang centraal zullen stellen. Op verzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) wordt de eed nu hoogstwaarschijnlijk verplicht gesteld aan alle bankmedewerkers. Bankmedewerkers zouden zich door de eed af te leggen, verbinden aan een door de banken opgestelde gedragscode. Voor wie zich niet aan de code houdt, komt er tuchtrecht.

Loonen en Rutgers denken dat een verplichte bankierseed voor alle bankmedewerkers het vertrouwen echter niet significant opkrikt. Loonen: “Een eed is een symbolische afsluiting, geen instrument om iets voor elkaar te krijgen. Er zal eerst echt stevig ingezet worden op opleidingen en op een serieus tuchtrecht. De eed is dan symbolisch en als het ware een eer om af te mogen leggen”. Een niet serieus genomen bankierseed kan zelfs een negatieve uitstraling hebben. Een eed werkt pas als je genoeg vertrouwen hebt opgebouwd.