FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Bankkosten hypotheekadvies kunstmatig laag

25 december 2013

Banken houden de advieskosten voor een hypotheek laag, maar verdienen dat later terug door een hogere rente te rekenen. Dat constateert de Autoriteit Financiele Markten (AFM). Gevolg is wel dat consumenten denken dat het advies van onafhankelijke adviseurs duur is.
Sinds het provisieverbod van kracht is moeten advieskosten voor het afsluiten van een hypotheek transparant en herkenbaar in rekening gebracht worden. Vroeger werden advieskosten verrekend met de provisie die een adviseur ontving. Toch gaat het nog niet helemaal goed met de kostentransparantie. Banken stellen hun tarieven nog steeds op ‘niet zuivere’ wijze vast, zegt toezichthouder AFM in het Financieele Dagblad. Banken en verzekeraars verstoppen een deel van de advieskosten in hoge hypotheekrentes.
Op die manier lijkt het alsof een onafhankelijk adviseur veel meer kosten voor een advies rekent dan een bank. Maar die lagere rekening bij de bank is meestal schijn, stelt de AFM: een deel van de kosten zit in de rente verwerkt. De Tweede Kamer wil juist dat banken de werkelijke advieskosten direct in rekening brengen.