FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Betere informatie over kosten rood staan

7 augustus 2014

Banken moeten consumenten beter voorlichten over de kosten voor hun betaalrekening, waaronder de kosten voor rood staan. Dat is de aanbeveling van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op basis van onderzoek.

De ACM onderzocht of consumenten die rood staan schade ondervinden van onvoldoende concurrentie tussen banken. Uit het onderzoek blijkt dat banken niet te hoge rentes en kosten rekenen voor rood staan. Consumenten betalen in vergelijking met het buitenland relatief weinig voor hun betaalrekening, ook voor rood staan.

De ACM is tevreden over de bestaande regels voor de maximumtarieven voor rood staan. Een verdere aanscherping is niet nodig en kan zelfs ongewenste effecten hebben. Zo kan verlaging van de maximale rente op rood staan ertoe leiden dat banken consumenten die vaak rood staan uitsluiten. Die consumenten moeten dan op zoek naar duurdere alternatieven. Daarnaast kan verlaging van de maximale rente op rood staan ertoe leiden dat consumenten meer gaan betalen voor andere onderdelen van het betaalpakket.

Wel vindt de ACM dat banken consumenten beter moeten informeren over de totale kosten die zij jaarlijks maken voor hun betaalpakket waaronder de kosten van rood staan.