FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Bijna de helft wil sparen voor een buffer in 2020

23 december 2019

Ruim 80 procent van de Nederlanders heeft financiële goede voornemens voor het nieuwe jaar. Sparen voor een buffer (41 procent), minder onnodige uitgaven (36 procent) en zuiniger doen (35 procent) vormen de top 3, aldus Wijzer in geldzaken.

Uit dat onderzoek blijkt ook dat meer dan de helft van de mensen (55 procent) nog niet weet welke veranderingen in wet- en regelgeving per 1 januari van invloed zullen zijn op hun portemonnee.
De buffer om uitgaven op te vangen, ontbreekt nog bij veel mensen. Eén op de drie Nederlanders zegt waarschijnlijk of zeker geen onverwachte uitgave van 2.000 euro te kunnen opbrengen. Zo’n 14 procent van de Nederlanders heeft (helemaal) geen buffer om onverwachte uitgaven op te vangen. Hoe lager men is opgeleid, hoe minder vaak men een buffer heeft. Bijna vier op de tien Nederlanders (38 procent) sparen elke maand een vast bedrag (al dan niet via een automatische overboeking). Nog eens vier op de tien Nederlanders zetten alleen geld opzij als er wat overblijft. Als mensen een buffer hebben, zijn zij beter in staat om financiële tegenslagen op te vangen en komen zij minder snel in de financiële problemen.