FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Blok: Corporatiewoning gemakkelijker verkopen

16 juli 2013

Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst wil woningcorporaties in staat stellen hun duurdere huurwoningen gemakkelijker te verkopen.

Het gaat om de verkoop van geliberaliseerde of nog te liberaliseren woningen met een huur van meer dan 681 euro per maand. Volgens Blok behoort beheer en verhuur van die woningen niet tot de kerntaak van de corporaties. Hij wil dat de woningcorporaties terugkeren naar hun oorspronkelijke taak: het bouwen, verhuren en beheren van ­sociale huurwoningen.

Blok hoopt met soepelere regels de verkoop van de woningen aan beleggers te stimuleren. Corporaties moeten een woningcomplex bijvoorbeeld in zijn geheel op meer marktconforme wijze kunnen gaan verkopen. Daardoor zouden beleggers, ook uit het buitenland meer belangstelling hebben. Mooi meegenomen is dat corporaties dankzij zulke verkopen meer geld in kas krijgen. Daardoor zouden ze meer moeten kunnen investeren in nieuwbouw en renovatie. Ook kunnen ze dan de zogeheten verhuurderheffing gemakkelijker betalen. Die speciale heffing moet in 2017 zijn opgelopen tot 1,7 miljard euro. In reactie op deze heffing bouwden eerder talloze corporaties hun investeringsplannen flink af.