FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Brandbrief autobranche over belasting

8 oktober 2013

Volgens belangenbehartigers in de autobranche is dit jaar één van de slechtste jaren van de laatste decennia voor de sector. Zij roepen daarom de Tweede Kamer in een brandbrief op om af te zien van extra lastenverzwaringen voor automobilisten van in totaal ruim 1 miljard euro.

”Autobelastingen verhogen heeft een sterk negatief effect op het consumentenvertrouwen en op de werkgelegenheid”, stellen de ANWB, de Bovag, de RAI Vereniging en Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA). “De economische schade van accijnsverhoging is al bij herhaling onder uw aandacht gebracht en onze zorgen daarover zijn onverminderd groot.”

De lastenverhogingen komen bovenop de ruim 20 miljard euro die al via het wegverkeer binnenkomt aan belastingen. Daarmee is Nederland volgens de belangenorganisaties het duurste autoland van de ons omringende landen. Ongeveer dertig procent van de belastingen die de Nederlandse overheid binnenkrijgt van automobilisten, vloeit weer terug naar het wegverkeer. Dat blijkt uit onderzoek van Ecorys in opdracht van de ANWB.