FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Brexit zorgt voor lagere groeiverwachting CPB

9 augustus 2016

De Nederlandse economie zal dit jaar en volgend jaar minder sterk groeien dan eerder gedacht vanwege de Brexit. Maar ook de verdere verlaging van de gasproductie remt de economische groei in 2017.

Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB). Voor dit jaar verwacht het planbureau een groei van 1,7 procent en voor volgend jaar van 1,6 procent, terwijl in juni nog een groei van respectievelijk 1,8 procent en 2,1 procent voorzien werd. Het onderliggende herstel van de Nederlandse economie zet wel door, maar de onzekerheid die de Brexit met zich meebrengt heeft op korte termijn negatieve effecten op de consumptie en investeringen.

Het CPB verwacht verder dat de inflatie in Nederland in 2016 uitkomt op 0 procent en in 2017 aantrekt naar 0,5 procent. De koopkracht van werkenden neemt volgend jaar toe, die van uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden, daalt. Bedrijven zullen vanaf de tweede helft van dit jaar naar verwachting voorzichtiger zijn met het aannemen van medewerkers door onzekerheid over de gevolgen van de Brexit. Hierdoor valt volgend jaar de werkgelegenheidgroei terug. De werkloosheid stabiliseert dan uiteindelijk op 6,2 procent.