FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Christenunie wil starterscontract voor jongeren

19 november 2013

Jongeren die zelfstandig gaan wonen, moeten gemakkelijker een onderkomen kunnen vinden. De ChristenUnie wil dat er ‘starterscontracten¬í komen.
Jonge woningzoekers kunnen dan tijdelijk een daarvoor toegewezen woning huren en huurder en verhuurder weten door het starterscontract precies waar zij aan toe zijn. De tijdelijke huurperiode in een bescheiden en betaalbaar huis moet voldoende zijn om door te stromen naar een gewoon huurhuis of een koopwoning. Maar de huurperiode moet weer niet zo lang zijn dat er op een gegeven moment geen sprake meer is van een starter, aldus de ChristenUnie. Er zou een maximum aan moeten zitten van vijf jaar. Binnen zo’n tijdsbestek is het in de meeste gemeenten haalbaar om nieuwe woonruimte te vinden. Bovendien kunnen ze al die jaren al ingeschreven staan voor een sociaal huurhuis.
Ook D66 komt dinsdag met een plan voor de woningmarkt. De partij wil dat zzp’ers en mensen met een tijdelijk contract al na twee jaar in aanmerking moeten komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Nu maakt deze groep pas na drie jaar kans op een NHG-hypotheek. Mensen zonder vast inkomen worden getoetst op het inkomen van de laatste drie jaar.