FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Consument wil meer sparen voor pensioen

3 oktober 2013

Ruim de helft van de Nederlandse consumenten vindt dat zij meer moeten sparen voor hun pensioen. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag onder gemiddeld 59.600 respondenten per dag.

Tweederde van de respondenten (66%) maakt zich zorgen over hun pensioen. Bijna de helft (47%) maakt zich nu zelfs meer zorgen dan een jaar geleden. Mogelijk speelt de politieke discussie over de toekomst van het pensioenstelsel daarbij ook een rol. Het kabinet wil de pensioenopbouw verlagen. Bovendien gaan deelnemers van pensioenfondsen in de toekomst mogelijk zelf meer risico dragen. Een kwart (26%) van de respondenten maakt zich geen zorgen over het pensioen.

Ruim de helft (52%) van de respondenten vindt dat zij meer moeten sparen voor hun pensioen. Toch zegt slechts 13% komend jaar meer geld opzij te zetten. Langer doorwerken is ook een effectieve manier om extra pensioen op te bouwen. Uit berekeningen van het ING Economisch Bureau blijkt dat het pensioen behoorlijk omhoog gaat door een jaar langer doorwerken. Ruim vier op de tien (44%) respondenten zien dat wel zitten. Zij zouden een jaar later met pensioen gaan als hun pensioen daardoor 10% hoger uitvalt.