FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Consumenten besteden fractie meer dan jaar eerder

24 maart 2016

Consumenten hebben in januari 0,3 procent meer uitgegeven dan in januari 2015, meldt CBS. Dat is de laagste stijging na oktober 2014.

Het was in januari zachter dan in dezelfde maand een jaar eerder. Consumenten hebben daardoor minder gas verbruikt. Aan duurzame goederen hebben ze nagenoeg hetzelfde uitgegeven als een jaar eerder. Ook besteedden zij opnieuw meer aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten, maar minder aan auto’s, huishoudelijke artikelen en kleding. Uitgaven aan voedings-en genotmiddelen en aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen, stegen met ongeveer 1 procent.

Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in maart ongunstiger dan in januari. Dat komt vooral doordat consumenten negatiever zijn over hun toekomstige financiële situatie en de afname van de koerswaarde van Nederlandse aandelen op jaarbasis groter is. Consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen.