FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Dekkingsgraad pensioenfondsen op hoogste punt in jaren

4 november 2013

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is de afgelopen maand met 3 procentpunt gestegen naar 110%. Met deze dekkingsgraad voldoen pensioenfondsen aan de minimaal vereiste dekkingsgraad van 104,3%.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt. De stijging volgt op de eerdere stijging van 3 procentpunt in september. De gemiddelde dekkingsgraad staat door de stijging op het hoogste punt sinds januari 2012 en bevindt zich boven de minimaal vereiste dekkingsgraad van 104,3%. Maar een aantal pensioenfondsen zit daar nog steeds onder. Zij hebben nog twee maanden om op het juiste niveau te komen. Lukt dat niet, dan volgen voor deze fondsen mogelijk nieuwe kortingen op de pensioenaanspraken.

Voor de waardering van de verplichtingen van het pensioenfonds wordt gebruikgemaakt van de driemaands gemiddelde marktrente. Deze is in oktober gestegen. De actuele marktrente is echter gedaald. De gevolgen hiervan werken de komende maanden door in de dekkingsgraad. Mocht de marktrente tot eind 2013 stabiel blijven, dan daalt de officiële rekenrente wat leidt tot een afname van de gemiddelde dekkingsgraad met ongeveer 0,6 procentpunt.