FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Dienstencheques helpen laagopgeleide aan werk

7 oktober 2013

Door een systeem van dienstencheques in te voeren kunnen binnen korte tijd tot 125.000 nieuwe banen worden gecreëerd voor laag en midden geschoolden. Dit blijkt uit een onderzoek van PwC.

In het onderzoek is bekeken wat de effecten zouden zijn van toepassing van het dienstencheque systeem zoals dat in België al gebruikelijk is. Consumenten kunnen in dit systeem tegen het gereduceerde tarief van tien euro onder meer huishoudelijke diensten afnemen bij erkende bedrijven die hiervoor werknemers in loondienst nemen. Zij betalen hiervoor met dienstencheques of vouchers.

Volgens PwC levert het systeem snel veel nieuwe banen op en is veel goedkoper dan andere stimuleringsmaatregelen zoals bijvoorbeeld de Melkertbanen. Binnen korte tijd kunnen tot 125.000 nieuwe banen worden gecreëerd voor laag en midden geschoolden. Ook kunnen een kleine honderdduizend ‘zwart betaalde’ banen omgezet in officiële banen, zo blijkt uit het onderzoek. De mensen die nu nog ‘zwart werken’ moeten dan weliswaar belasting betalen, maar genieten ook van de voordelen van het werknemer zijn zoals pensioenopbouw en vakantiegeld. Netto verdienen zij ten minste hetzelfde, terwijl de opdrachtgever niet meer kwijt is dan nu.