FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Digitale auto-inbraak moeilijk verzekerbaar

23 augustus 2019

Steeds vaker worden auto’s opengebroken zonder dat daarvoor geweld noodzakelijk is. Dieven weten slim gebruik te maken van contactloze sleutels. Voor verzekeraars is vergoeding van inbraak in een auto zonder braaksporen een lastige kwestie.

Autodieven kunnen het signaal van een contactloze sleutel opvangen en dat gebruiken om makkelijk in een auto te komen. Deze vorm van diefstal is inmiddels populairder dan het intikken van het autoruitje, aldus het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Het CCV heeft daarom de eisen van zijn Keurmerk Voertuigbeveiliging aangescherpt. Vanaf 1 juli 2020 is voor alle auto’s met keyless entry een extra maatregel nodig, zoals een tweede startonderbreker of aangepast autoalarm. Er wordt ook gewerkt aan contactloze sleutels met bewegingsmelder die zichzelf snel op non-actief zetten.

Belangrijk bij diefstal is dat de verzekerde zo snel mogelijk aangifte doet en beide originele sleutels en het eigendomsbewijs kan overleggen. Een woordvoerder van een verzekeraar benadrukt dat de klant ook maatregelen ter preventie kan of moet nemen: “Voorzie de auto van een stuurslot of extra startonderbreker. Beveilig de auto ook met een alarm en monteer een track en tracesysteem.” Autobezitters kunnen het de dieven ook moeilijker maken door hun contactloze sleutel te bewaren in een metalen sleutelhoes of doosje, zodat het signaal in principe niet naar buiten kwam.