FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Direct advies bij bank kent risico

2 augustus 2016

Stichting ODIN waarschuwt consumenten extra voorzichtig te zijn bij het kopen of omzetten van financiële producten bij banken en verzekeraars, zonder tussenkomst van een onafhankelijk advieskantoor.

Directe aanleiding voor deze waarschuwing zijn twee recente Kifid-uitspraken. In de eerste zaak waarbij een hypotheek direct bij een bank werd overgesloten, is niet naar de hypotheekvoorwaarden van de hypotheek die werd opgezegd, gekeken. Daarin zat een boeteclausule, waardoor de klant duizenden euro’s boete moest betalen. Het Kifid vindt dat een hypotheekverkoper van de bank niet hoeft te onderzoeken hoe de bestaande hypotheek (van een andere bank) er precies uit ziet. In een vrijwel identieke zaak van een andere consument, nu bemiddeld via een onafhankelijk advieskantoor, kwam het Kifid tot de conclusie dat deze adviseur wél onderzoeksplicht en had de klant moeten waarschuwen voor de boeterente. De adviseur wordt veroordeeld tot het betalen van een groot deel van die boete.

Odin: “Hiermee bevestigt het Klachteninstituut dat er een belangrijk verschil is tussen directe adviseurs en onafhankelijke adviseurs. De directe adviseurs zijn productverkopers, die alleen maar oog hoeven hebben voor het afzetten van eigen producten. Onafhankelijk adviseurs hebben een bredere adviesverantwoordelijkheid, die start met het klantbelang.