FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Dynamiek op koopmarkt komt niet terug

10 juli 2013

De koopwoningmarkt in Nederland wordt definitief kleiner. Een terugkeer naar de transactieniveaus van vóór 2008 is niet meer aan de orde. Daarover zijn woningmarktexperts het eens.

Ger Hukker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM): ‘Een niveau van 215.000 woningen per jaar halen we de komende tien tot vijftien jaar niet meer. Reken op 125.000 tot 150.000 transacties per jaar.’ Een deel van de kopers heeft geen of slechts beperkt toegang meer tot financiering door de aangescherpte hypotheekregels. Ook zijn er meer huishoudens die door hun restschuld niet meer doorverhuizen.

Ook de Rabobank houdt in het rapport: ‘Anders wonen. Naar een werkende woningmarkt’ rekening met een fors kleinere markt. De Rabo-economen voorzien voor de komende decennia onder invloed van allerlei trends en overheidsbeleid een overschakeling op een ander soort koopmarkt — ‘van een relatief dynamische naar een meer statische zoals in België en Duitsland — en op een andersoortige huurmarkt — van een zeer statische naar een meer dynamische’.