FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

ECB verlaagt rente naar 0 procent

11 maart 2016

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt opnieuw de renteniveaus. Het belangrijkste renteniveau, de herfinancieringsrente, wordt verlaagd van 0,05 procent naar 0 procent.

De herfinancieringsrente is de rente die banken moeten betalen om geld te lenen bij de bank. De depositorente, waartegen banken geld stallen bij de centrale bank, wordt verlaagd van -0,3 procent naar -0,4 procent. Banken gaan dus meer betalen om geld te laten bewaren door de ECB. Om de gevolgen van een lage rente voor banken te compenseren, wordt er een nieuwe serie leningen beschikbaar gesteld. Banken kunnen voor een periode van vier jaar geld lenen van de ECB tegen de depositorente, waartegen de banken normaliter geld stallen bij de ECB. Omdat de rente straks op -0,4 procent staat, krijgen de banken dus geld om geld te lenen van de centrale bank.

Verder wordt het opkoopprogramma van de centrale bank vergroot vanaf april. De ECB koopt maandelijks al zo’n 60 miljard euro op. Dit wordt straks 80 miljard euro. Ook gaat de centrale bank meer soorten financi├źle producten opkopen.