FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Een op drie huizen verkocht met verlies

1 augustus 2014

Van de ruim 63.000 te koop aangeboden huizen zijn in het eerste half jaar zo’n 21.000 verkocht met een restschuld. Dit constateert Netwerk Notarissen, de grootste koepel van notarissen na eigen onderzoek.

Er staan in Nederland meer dan 1,4 miljoen huizen ‘onder water’ en dat blijkt pas als een huis wordt verkocht. Vooral stellen die door een scheiding gedwongen worden hun huis te verkopen, komen in ernstige problemen. Eén op de vier verkopen betreft een scheiding en de helft van die te verkopen huizen staat onder water. Deze mensen kunnen niet wachten op betere tijden en hebben ook last van de nieuwe hypotheekregels. Reden voor de notarissen zich aan te sluiten bij het verzoek van de Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond aan minister Blok (Wonen) om de regels in scheidingsgevallen te versoepelen. Blok wil daar niets van weten.

Uit het onderzoek blijkt voorts dat meer dan 75 procent van de verkopers met een huis onder water het eigen spaargeld moet aanspreken om de hypotheek volledig af te lossen. Ook wordt extra geld geleend bij de bank om het verlies te financieren.