FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Eigen Huis pleit voor eenduidige steun hypotheken

11 mei 2020

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt dat veel huiseigenaren zich zorgen maken over hun financiële situatie. De vereniging pleit er nu voor dat banken en geldverstrekkers coulant omgaan met huiseigenaren die in financiële problemen komen.

VEH wil dat alle banken en geldverstrekkers volgens een zelfde stramien een betalingspauze, extra leenruimte of andere steun aanbieden. Daarnaast moeten huiseigenaren die de afgelopen jaren vrijwillig extra hebben afgelost op hun aflossingsvrije hypotheek dit bedrag weer op eenvoudige wijze, zonder toetsing, kunnen opnemen.

Het zou volgens Eigen Huis geen verschil moeten maken bij welke bank de hypotheek is afgesloten: klanten die in dezelfde situatie verkeren mogen bij de ene geldverstrekker niet anders behandeld worden dan bij de andere. Dit is nu wel het geval. Vereniging Eigen Huis pleit daarom voor eenduidige beoordelingscriteria die in samenspraak met het ministerie van Binnenlandse Zaken, banken en andere financiële instanties worden vastgesteld. Het resultaat moet zijn dat alle geldverstrekkers aanvragen van klanten op dezelfde manier beoordelen en hen faciliteiten toekennen, zoals het eventueel opschorten van betalingsverplichtingen en/of het verstrekken van extra leningen.
Verder pleit VEH ervoor dat klanten die nog vast zitten aan een hoge hypotheekrente rentemiddeling aangeboden krijgen. Hiermee kunnen de maandelijkse hypotheeklasten vaak sterk worden verlaagd en acute betalingsproblemen worden voorkomen. Mensen die nu een hoge hypotheekrente betalen kunnen met rentemiddeling hun maandlasten sterk verlagen. Regulier oversluiten naar een lage hypotheekrente is voor hen meestal niet haalbaar door de hoge boeterente die dan moet worden betaald.