FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Eigenaar overschat woningwaarde

15 mei 2014

Hoewel er al jaren sprake is van prijsdalingen hebben Nederlandse woningbezitters een te rooskleurig beeld van de waarde van hun woning. Dat kan leiden tot verkeerde financiële beslissingen. Hiervoor waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB).

Sinds 2008 dalen de prijzen van woningen. Toch denkt een groot deel van de woningeigenaren dat de waarde van de eigen woning niet is gedaald. Driekwart van de huisbezitters schat de huidige woningwaarde te hoog in. Dat stelt DNB op basis van een onderzoek.

De gemiddelde woningeigenaar schat de eigen woningwaarde over de periode 2003-2012 gemiddeld 13 procent hoger dan de werkelijke waarde. Bovendien zijn veel woningeigenaren positiever over de toekomstige prijsontwikkeling van de eigen woning dan over de algemene woningprijsontwikkeling. De overschatting van de woningwaarde is sterker als het goed gaat op de woningmarkt.

De overschatting van de huizenprijs is volgens de onderzoekers psychologisch van aard. Zo is er het eigendomseffect: naarmate mensen langer iets in bezit hebben, is de neiging groter om hier grotere waarde aan toe te kennen. Het tweede psychologische proces is verliesaversie. Dat betekent dat de weerzin tegen verlies groter is dan het positieve effect dat een eventuele winst veroorzaakt. Vooral huiseigenaren met een hoge hypotheek hebben hierdoor de neiging om het verlies niet al te groot in te calculeren.

DNB vindt het van belang dat huiseigenaren een realistisch beeld hebben van de waarde. Een verkeerde inschatting leidt mogelijk tot slechtere financiële beslissingen. Ook hebben verkopers de neiging om de vraagprijs niet al te snel te laten zakken.