FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Einde bedrijfsfiets?

11 augustus 2014

Het einde van de voordelige bedrijfsfiets lijkt in zicht. Op dit moment is bijna één op de vijf nieuw verkochte fietsen een belastingvriendelijke fiets van de zaak. Staatssecretaris Wiebes van Financiën wil per 2015 een einde maken aan deze regeling.

Wiebes wil het voor bedrijven gemakkelijker maken om laptops, tabletcomputers en mobiele telefoons aan hun personeel te verstrekken zonder allerlei fiscale heffingen te hoeven betalen. De bedrijfsfiets moet daarvoor wijken.

Het fietsplan loopt dit jaar ten einde. De fiscale voordelen van het fietsplan zijn alleen van toepassing als het gaat om een nieuwe fiets en de werknemer minimaal de helft van de werkdagen op de fiets naar het werk gaat.

Vanaf 2015 is de WKR verplicht voor alle werkgevers. Daardoor verdwijnen voor een groot aantal vergoedingen en verstrekkingen (o.a. het fietsplan) de fiscale regels. In de WKR heeft de werkgever een budget van 1,5 procent van de totale loonsom die hij kan benutten voor vergoedingen en verstrekkingen aan zijn werknemers. Wordt dit budget overschreden, dan moet de werkgever 80 procent naheffing betalen.

In de WKR vervalt dus het fietsplan. De werkgever kan wel zonder beperkingen een fiets vergoeden of verstrekken aan zijn werknemers zolang hij binnen het budget van 1,5 procent blijft. Aan de fiets worden geen nadere eisen gesteld. Het aantal dagen dat de werkafstand met de fiets wordt afgelegd is niet meer van belang binnen de WKR.