FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Einde prijsdalingen woningmarkt

23 januari 2014

Kredietbeoordelaar Standard Poors (SP) verwacht dat er dit jaar een einde komt aan de prijsdalingen op de Nederlandse woningmarkt. Toch zal het herstel beperkt blijven. Dat schrijft S&P in een kwartaalrapport over de Europese huizenmarkt.

Verbeterde economische vooruitzichten, meer duidelijkheid over het toekomstige overheidsbeleid en een toename van de betaalbaarheid van koopwoningen heeft ertoe geleid dat de Nederlandse woningmarkt in het derde kwartaal van 2013 is gestabiliseerd. Over heel 2013 zijn de prijzen naar verwachting met 4,5 procent gedaald, aldus SP.

Het herstel zal volgens SP traag op gang komen omdat ook de economie nog niet uitbundig groeit. De kredietbeoordelaar gaat uit van een toename van het bruto binnenlands product met 0,2 procent in 2014 en met 1,1 procent het jaar daarna. Ook speelt mee dat de werkloosheid voorlopig hoog blijft, met een gemiddelde van 8 procent in 2014 en 7,5 procent in 2015.

Andere factoren die een stevig herstel in de weg staan, zijn de nog altijd hoge schulden van Nederlandse huishoudens en het grote aanbod van bestaande koopwoningen. Daarnaast blijven banken voorzichtig met het verstrekken van nieuwe hypotheken.