FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

EU verbiedt hoge boete op eerder aflossen hypotheek

15 augustus 2016

Banken mogen hypotheekbezitters niet langer een hogere boete dan nodig opleggen als ze versneld hun schuld willen aflossen. Daartoe zijn nieuwe Europese regels ingevoerd die sinds 14 juli van kracht zijn. Het geldt wel alleen voor nieuwe hypotheken.

Banken rekenen kosten als huizenbezitters hun hypotheekcontract voortijdig willen verbreken door versneld hun woningschuld af te lossen. Dat gaat niet alleen om de gemiste rentebetalingen, maar ook om gederfde winst. Hoe de hoogte van die boete precies wordt bepaald, is meestal niet al te transparant.
Voortaan mogen banken alleen nog een boete rekenen voor de werkelijke kosten die zijn ontstaan doordat (een deel van) de hypotheek vervroegd wordt afbetaald. Dat zijn dan de gemiste rentebetalingen. Ook moeten ze meer duidelijkheid geven over de kosten die ze berekenen. Daartoe roept Vereniging Eigen Huis ook op. ‘De Autoriteit Financiële Markten moet regels opstellen’, vindt een woordvoerder van VEH. ‘Als er regels zijn, en transparantie, worden de vergoedingen die banken vragen vergelijkbaar. We verwachten dat de gevraagde vergoeding bij een aantal banken daardoor lager wordt.’