FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Europese bankenkoepel pleit voor negatieve spaarrente

4 oktober 2019
De topman van de Europese bankenkoepel EBF wil dat banken negatieve rentes rekenen aan klanten. Jean-Pierre Mustier adviseert banken om bedrijven en particuliere klanten met meer dan een ton op de rekening een boeterente in rekening te brengen.

Mustier wil dat de Europese Centrale Bank (ECB) de banken daartoe aanspoort. Volgens hem zou alleen op die manier het beleid van de ECB maximaal doorwerken in de economie. De ECB verlaagde vorige maand opnieuw de depositorente voor banken, tot -0,5 procent. Een negatieve depositorente betekent dat banken moeten betalen voor hun overtollige reserves die ze ’s nachts moeten stallen bij de ECB. Het idee achter die maatregel is dat het voor banken minder aantrekkelijk wordt om te veel reserves aan te houden en dat ze daarmee dus juist gestimuleerd worden om geld uit te lenen. Zo zou de economie gestimuleerd moeten worden.
Volgens Mustier werkt dat dus pas optimaal als banken die ‘spaarboete’ doorgeven aan klanten, zodat ook zij direct worden geprikkeld om het geld te laten rollen in plaats van op de bank te laten staan.