FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Fiscus maakt melding van rijke reizigers

4 juli 2014

De Belastingdienst informeert sinds begin dit jaar bevriende landen als hun inwoners met grote bedragen cashgeld ons land verlaten of binnenkomen. De Belastingdienst hoopt dat de andere landen dit voorbeeld volgen en het melden als zij Nederlandse rijkaards met cashgeld opmerken.

Het afgelopen jaar is 72 miljoen euro cash onderschept op Schiphol en andere plekken van waaruit mensen Nederland van buiten de EU binnenkomen, meldt de Belastingdienst. Het geld werd aangetroffen bij 2000 personen, van wie 400 uit EU-landen. Gemiddeld gaat het om wel 36.000 euro per persoon. Het hoogste onderschepte bedrag is zelfs 2,3 miljoen euro. Bedragen kunnen overigens ook vrijwillig worden gemeld bij de douane. Dit is in ons land en de EU wettelijk verplicht vanaf 10.000 euro.

Het ministerie van Financi├źn is inmiddels in Brussel een lobby gestart om binnen de EU gegevens te gaan uitwisselen. ‘Dat gebeurt ook al met zwart spaargeld, dus dit is een logische vervolgstap.’ De fiscus hoopt nog dit jaar afspraken in EU-verband te kunnen maken.