FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Fiscus onderzoekt constructie ABN Amro

12 april 2016

De Belastingdienst gaat onderzoeken hoe ABN Amro via een dochterbedrijf op het eiland Guernsey helpt met het beheer van vermogen in belastingparadijzen. Aanleiding zijn de zogeheten Panama Papers.

Uit die documenten die werden gelekt kwam naar voren dat staatsbank ABN Amro met behulp van dochterondernemingen in het buitenland eigendommen van particulieren in belastingparadijzen afschermt. Dergelijke diensten zijn niet verboden, omdat er goede redenen kunnen zijn om de anonimiteit te zoeken. Maar de internationale anti-witwasorganisatie FATF stelt dat de werkwijze wel een verhoogd risico op misbruik met zich meebrengt. ABN Amro zegt niets illegaals te doen en nooit mee te werken aan belastingontduiking. De bank kan alleen niet uitsluiten dat klanten misbruik maken van de constructie.
De bank heeft volgens Dijsselbloem beloofd om zoveel mogelijk openheid over de klanten aan de Belastingdienst te geven. De fiscus kan dan afwegen of er bij deze constructie sprake is van belastingontwijking en of de bank daar ook aan heeft bijgedragen.