FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Forse daling fraude bij internetbankieren

10 juli 2014

Hoewel het aantal pin- en online betalingen fors toeneemt is de fraude bij elektronische betalingen met meer dan gehalveerd. De financi├źle schade als gevolg van fraude daalde van ruim 82 miljoen euro in 2012 naar minder dan 34 miljoen euro in 2013.

Dit concludeerde de Betaalvereniging Nederland in haar jaarverslag van 2013. De forse daling is te danken aan gezamenlijke inspanningen van banken die tot betere maatregelen hebben geleid in de wereld van betalen. Zo komt skimmen binnen Europa veel minder vaak voor door de invoering van de betaalpas met EMV-chip. Daarnaast hebben de meeste banken de betaalpas standaard uitgezet voor gebruik buiten Europa. De pas is alleen buiten Europa bruikbaar als de kaarteigenaar dit expliciet aangeeft. Maar ook bij het internetbankieren is de schade door fraude in 2013 met bijna driekwart gedaald, onder meer door real-time fraudedetectiesystemen van de banken.

Fraudepreventie blijft noodzakelijk. Online fraudeurs worden steeds inventiever en maken gebruik van (technische) hulpmiddelen om weer nieuwe kwetsbaarheden in de systemen te vinden. Continue analyse van het fraudegedrag blijft noodzakelijk om de fraudeur een stap voor te blijven.