FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Forse krimp economie

15 mei 2014

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal met 1,4 procent gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder. Het is de grootste krimp sinds het tweede kwartaal van 2009. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Meestal is een dalende economie slecht nieuws. Aan deze krimp zit ook een positieve kant: de oorzaak is namelijk de milde winter waardoor we veel minder gas hebben verbruikt. De gemiddelde temperatuur was met 6 graden 2,5 graden hoger dan normaal is. Daardoor verstookten huishoudens een derde minder gas dan een jaar eerder. Dat is gunstig voor onze energierekening.

In vergelijking met het eerste kwartaal van 2013 is de economie een half procent gekrompen. Volgens het CBS doet deze krimp niks af aan het herstel van de economie. Er hoeft maar één tegenvaller te zijn en dan is er al sprake van krimp. Onderliggend is er nog steeds sprake van herstel. De bedrijfsinvesteringen namen verder toe, het herstel in de industrie is verder doorgezet en er werden meer uitzendkrachten ingehuurd. De industriële productie lag bijna 4 procent hoger dan een jaar eerder.

Door de zachte winter was ook de export van aardgas ruim een kwart lager dan een jaar eerder. Als het gas buiten beschouwing wordt gelaten, werden er bijna 3 procent meer Nederlandse goederen en diensten uitgevoerd.