FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Forse prijsdaling lijkt erger dan het is

23 juli 2013

De scherpe daling van de huizenprijzen vorige maand is minder ernstig dan op het eerste gezicht lijkt, zeggen verschillende marktkenners in reactie op de jongste cijfers van het CBS.

De huizenprijzen zijn volgens het CBD in juni met 9,6% gedaald in vergelijking met een jaar geleden. Het was de grootste achteruitgang in drie jaar tijd. Maar deze afname is voor een belangrijk deel te wijten aan het feit dat de prijzen een jaar geleden juist kortstondig omhoog gingen. Omdat kopers bang waren dat de overdrachtsbelasting weer teruggebracht zou worden van 2% naar 6% werden er meer woningen verkocht. Meer verhandelde huizen zorgden ook voor hogere prijzen.

‘Door die een rare piek van vorig jaar lijkt de huidige prijsdaling erger dan het is’, aldus een woordvoerder Vereniging Eigen Huis. ‘Ik ga ervan uit dat de verschillen ten opzichte van mei en dadelijk ook juli niet zo heel groot zijn.’ Ook makelaarsvereniging NVM blijft na publicatie van de CBS-cijfers voorzichtig optimistisch over de ontwikkelingen op de huizenmarkt. ‘De werkloosheid moet natuurlijk niet de pan uit rijzen en de rente moet niet flink oplopen, maar de vraag naar huizen is er en de betaalbaarheid van de huizen is goed’, aldus een woordvoerder.