FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Geen buitenlandse interesse in hypotheken

4 september 2013

Buitenlandse banken hebben niet of nauwelijks interesse om zich op de Nederlandse hypotheekmarkt te storten. Ondanks eerdere berichten over interesse van Duitse banken, blijken Nederlandse hypotheken niet aantrekkelijk te zijn voor buitenlandse toetreders.

Minister Kamp van Economische Zaken en minister Dijsselbloem van Financi├źn zeiden dat in het debat in de Tweede Kamer stelden dat in een Kamerdebat over de hoge marges die Nederlandse hypotheekbanken rekenen. De ministers meldden dat zich geen buitenlandse banken hebben gemeld op de Nederlandse hypotheekmarkt, ondanks de gestegen marges. Een Indiase bank trok zich recent op het laatste moment terug. Volgens Dijsselbloem zien buitenlandse banken op tegen de hoogte van de leningen die hier verstrekt worden ten opzichte van de waarde van de woning. In andere landen wordt doorgaans niet meer dan 80 procent van de waarde geleend.
In antwoord op vragen over de hoogte van de marges die Nederlandse hypotheekbanken berekenen, zei Dijsselbloem dat hij niets voelt voor het wettelijk vastleggen van een maximale marge. Volgens hem zou dat buitenlandse partijen alleen maar nog meer afschrikken en zo concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt nog sterker verminderen.