FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Geen hypotheekofferte onder voorbehoud meer

21 maart 2016

Wie een hypotheek aanvraagt, krijgt bij diverse banken vanaf 21 maart geen offerte onder voorbehoud meer. Aldus Vereniging Eigen Huis.

Eigen Huis: “Geldverstrekkers als ABN Amro, Aegon en Obvion werken namelijk nu al volgens de nieuwe Europese Hypothekenrichtlijn, die deze zomer officieel ingaat. Dat doen ook Achmea Bank Woonfonds, Delta Lloyd Bank, Munt Hypotheken, MoneyYou en Lloyds Bank. Oorspronkelijk was 21 maart 2016 de officiële ingangsdatum, maar minister Dijsselbloem (Financiën) meldde onlangs dat er enkele maanden uitstel is.

In plaats van een offerte onder voorbehoud krijgen klanten een aanbiedingsbrief. Daarin staat het maximale hypotheekbedrag, de rente, de rentevaste periode en de lijst met aan te leveren stukken. Zodra de woningkoper het renteaanbod in zijn bezit heeft en getekend retour stuurt, staat de rente vast. Maar dat betekent niet dat de hypotheekaanvraag ook al is geaccepteerd. Dat is pas het geval als de bank een bindende offerte verstrekt. In de nieuwe situatie mag de bank dat pas doen als de kredietwaardigheidstoets is verricht én alle stukken binnen zijn.