FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Geen versoepeling hypotheekregels bij echtscheiding

17 juni 2014

Minister Stef Blok van Wonen vindt het voorstel van Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond voor het versoepelen van de hypotheekregels bij echtscheiding sympathiek, maar niet goed uitvoerbaar.

Vereniging Eigen Huis (VEH) en Consumentenbond hebben de minister eind vorig jaar gevraagd de nieuwe hypotheekregels niet toe te passen bij echtscheiding. Die regels leiden bij relatiebeeindiging namelijk tot hogere maandlasten voor de partner die in het huis blijft wonen. Daardoor wordt het (nog) moeilijker om het huis te behouden.”Degene die in de echtelijke woning wil blijven, kan de eigenwoningschuld van de vertrekkende partner overnemen. Voor dat deel van de hypotheek kan vanaf 1 januari 2013 niet meer aflossingsvrij worden geleend, omdat anders de hypotheekrenteaftrek vervalt. Het nieuwe (lineaire of annuitaire) hypotheekdeel bevat niet alleen rente, maar ook aflossing.”

Minister Blok erkent dat het voorstel van Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond past bij het kabinetsstreven om restschulden en gedwongen verkopen te beperken. Maar de uitbreiding van het zogeheten overgangsrecht vraagt bij de Belastingdienst om extra capaciteit, die er momenteel niet is. Bovendien zorgt het volgens Blok voor meer complexiteit in de fiscale wetgeving. Vereniging Eigen Huis betreurt de afwijzing van het voorstel.