FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Gemeentelening om langer zelfstandig thuis te wonen

4 maart 2016

Renkum is de eerste Nederlandse gemeente die de Blijverslening aanbiedt. Dat is een lening voor huiseigenaren die langer zelfstandig in hun eigen woning willen blijven wonen. Hoogeveen volgt op 1 april, aldus Vereniging Eigen Huis (VEH).

De Blijverslening is ingesteld om mensen in staat te stellen hun woning aan te passen om daar langer veilig, comfortabel en eventueel met zorgvoorzieningen te blijven wonen. Het kan gaan om een extra hypotheek of om een zogeheten consumptieve lening, voor uitgaven die niet direct met de aankoop of verbouwing van de woning te maken hebben.
Leningen tot 10.000 moet de huiseigenaar binnen tien jaar terug betalen, tegen een rente van (nu) 1,3 procent. Wie maximaal 15.000 euro leent, moet in twintig jaar aflossen tegen 2,0 procent rente. Voorwaarde is dat de huiseigenaar met de lening de woning geschikt maakt om langer zelfstandig thuis te wonen.
In totaal overwegen nu 50 gemeenten om de Blijverslening aan te bieden. Gemeenten mogen grotendeels zelf bepalen onder welke voorwaarden ze de lening aanbieden, zoals een leeftijdsgrens.