FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Gemeenten informeren niet over toeslagen

9 augustus 2016

Gemeenten vertellen burgers vaak niet over toelages die zij kunnen krijgen voor extra uren huishoudelijke hulp. Daardoor blijven tientallen miljoenen op de plank liggen. Amper de helft van het totale budget van 2015 ging op.

Nadat gemeenten fors bezuinigden op de huishoudelijke hulp heeft het Rijk al 281 miljoen euro beschikbaar gesteld, bedoeld om te besteden aan extra toelagen voor huishoudelijke hulp. Zieken of gehandicapten kunnen zo extra hulp inkopen naast de reguliere thuiszorg en dan tegen een lager tarief. Het geld was ook bedoeld om tienduizenden thuiszorgmedewerkers aan de slag te houden. Volgens de Consumentenbond blijft dat geld echter liggen omdat gemeenten de inwoners slecht informeren over hun mogelijkheden.

De Consumentenbond zocht bij 36 gemeenten die meer dan een miljoen euro ontvingen, naar informatie over de huishoudelijke hulp toelage. Bij de meeste gemeenten was informatie lastig vindbaar, soms zelfs niets. De toelage wordt in gemeenten ook anders genoemd. Verder zijn er grote verschillen in voorwaarden om in aanmerking te komen voor de extra huishoudhulptoelage. Bij de ene gemeente moet je een WMO-indicatie hebben, bij de andere is de toelage alleen voor minima en weer andere gemeenten bieden het geld alleen aan voor ouderen.