FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Gepensioneerden een stuk minder mobiel

14 april 2016

Gepensioneerden rijden de helft minder auto dan niet-gepensioneerden. Zowel het autobezit als het aantal gereden kilometers nemen sterk af met de leeftijd, meldt het CBS.

Begin 2014 telde Nederland ruim 1,9 miljoen gepensioneerde huishoudens, een kwart van alle Nederlandse huishoudens. Samen hebben die 1,4 miljoen personenauto’s, waarmee ze in 2013 gemiddeld 9.300 kilometer aflegden. In de overige huishoudens was dat twee keer zo veel (17.900). Naarmate de gepensioneerden ouder zijn rijden ze minder. Huishoudens met 85-plussers reden 4.700 kilometers, bijna twee derde minder dan gepensioneerden van 55 tot 60 jaar.

Twee derde van de gepensioneerde huishoudens heeft minimaal één auto; van de huishoudens met een auto heeft 13 procent er meer dan één. Van de gepensioneerde huishoudens hebben alleenstaanden veel minder vaak een auto dan paren, respectievelijk 45 procent en 89 procent. Het autobezit neemt af met de leeftijd, het sterkst bij alleenstaanden. Er zijn meer alleenstaande oudere vrouwen en die hebben minder vaak een rijbewijs dan mannen. Bij paren met een auto hebben vaak beide partners een rijbewijs. Mocht een van hen niet meer kunnen of willen rijden dan kan het huishouden toch langer gebruik blijven maken van een auto.